Academische Vaardigheden Sociale Geografie en Planologie

Literatuurstudie

Met een literatuurstudie breng je in kaart van wat er al is geschreven over jouw onderwerp. De literatuurstudie kan een opzichzelfstaand eindproduct zijn waar je bijvoorbeeld de verschillende wetenschappelijke debatten rondom jouw onderwerp beschrijft. Hiermee maak je niet alleen inzichtelijk welke thema’s – maar ook geografische locaties, schaalniveaus, methoden etc. – onderzocht zijn, maar ook welke zaken minder aandacht hebben gekregen in de literatuur. Naast literatuurstudie als opzichzelfstaand product, kan een literatuurstudie ook een middel zijn om tot een hoofdvraag te komen en de maatschappelijke en wetenschappelijke relevanties van je onderzoek te onderbouwen, je theoretisch kader vorm te geven, of je methodologische keuzes te beargumenteren.

Met het schrijven van een literatuurstudie doe je vaardigheden op die niet alleen nuttig zijn tijdens de studie maar ook na de studie. Als beleidsmedewerker of consultant bij een gemeente kun je bijvoorbeeld worden gevraagd om een stapel beleidsdocumenten door te nemen en inzichtelijk te maken welke beleidskeuzes over een bepaalde periode zijn gemaakt. Je bent onder andere in staat om op een efficiënte manier door een groot aantal bronnen te gaan en waar nodig je zoek- en leesstrategie aan te passen om tot een zo volledig mogelijk overzicht of tot de kern te komen op een bepaald thema. Dit overzicht kun je op een gestructureerde manier op papier zetten waarbij de lezer goed kan volgen wat er al over een bepaald onderwerp is geschreven.  

Wanneer je onderzoek doet, bouw je voort op wat er al gedaan is. Het doen van een literatuurstudie kan je helpen om jouw onderzoek te positioneren in het bredere wetenschappelijke en maatschappelijke debat. Je hebt immers in kaart gebracht wat het huidige debat met betrekking tot jouw onderwerp en die informatie kun je gebruiken om je argumenten te formuleren en de lezer te overtuigen van het nut van jouw onderzoek.   in bijvoorbeeld een scriptie kan een literatuurstudie een middel zijn om tot een hoofvraag te komen en de maatschappelijke en wetenschappelijke relevanties van je onderzoek te onderbouwen, je theoretisch kader vorm te geven, of je methodologische keuzes te beargumenteren. Dit vraagt op een kritische bril wanneer je de geselecteerde bronnen doorleest. In één wetenschappelijk artikel kun je namelijk ideeën opdoen voor de relevantie van je eigen onderzoek door naar de aanbevelingen voor vervolgonderzoek te kijken alsook inzicht verkrijgen in de manier waarop relevante theorieën en concepten worden gebruikt rondom jouw gekozen onderwerp.

Je kunt verschillende redenen hebben om in kaart te willen brengen van wat er al is geschreven over jouw onderwerp. Wanneer een literatuurstudie een opzichzelfstaand eindproduct  is, heeft het net als elk ander geschreven product een duidelijk begin, midden en eind. Er is dus sprake van een duidelijke structuur:

  • Inleiding – In de inleiding leg je uit wat er in de literatuurstudie wordt besproken. Je introduceert en geeft een korte uitleg van het gekozen onderwerp. Ook geef je aan op welke manier de literatuurstudie is opgebouwd. Een hoofdvraag kan helpen om de focus van de literatuurstudie niet uit het oog te verliezen. Je kunt denken aan vragen als: Wat is het huidige debat rondom … (theorie X, gebruik van concept Y in verschillende disciplines, stromingen A en B binnen thema C, etc.).
  • Middenstuk – Het middenstuk is geen opsomming of samenvatting van elk gevonden bron, maar een samenhangend verhaal waarbij meerdere relevante bronnen zijn gebundeld per paragraaf of alinea. Dit betekent dat je eerst een groot aantal relevante bronnen doorkijkt, en vervolgens de relevante bronnen selecteert, uitgebreid leest en de kerninzichten van deze bronnen in een overzicht plaatst. Voordat je begint met schrijven, bekijk je het overzicht van de gelezen bronnen en probeer je de bronnen te clusteren op een logische manier. Je kunt hierbij denken aan bepaalde thema’s, perspectieven, veranderingen in het debat door de tijd heen of auteurs die een bepaalde ‘school’ vertegenwoordigen.
  • Conclusie – De conclusie is geen samenvatting van het middenstuk, maar een afsluiting van de literatuurstudie. In de afsluiting kom je weer terug op je hoofdvraag en geef je kort aan wat het huidige debat is rondom jouw onderwerp. Met de literatuurstudie heb je in feite inzichtelijk gemaakt wat eerder is onderzocht en wat niet, wat de zogenoemde ‘research gap’ is en waar jij of anderen op kunnen voortbouwen in vervolgonderzoek.

Let op: een literatuurstudie staat niet gelijk aan theoretisch kader.