Goed schrijven
Schrijven is één van de belangrijkste vaardigheden die je bij een wetenschappelijke opleiding leert. Hierbij gaat het niet alleen om wetenschappelijk schrijven maar vooral ook om schrijven in het algemeen waarbij je in staat bent om precies, beknopt en gestructureerd – en hierdoor ook overtuigend – je ideeën, analyses, bevindingen of wat voor informatie dan ook op papier te zetten.
Goed schrijven vergt oefening, tijd en ook een bepaalde interesse in de activiteit schrijven. Des te vaker je schrijft, des te bewuster je wordt van zaken als structuur, zinsopbouw, woordkeuze en de manier waarop je je kernboodschap overbrengt. Ook is het belangrijk dat je voldoende de tijd neemt om de beoogde tekst zorgvuldig op te schrijven. Heinze Oost (1995: 80) stelt bijvoorbeeld: “Schrijvers die de direct-goed-methode gebruiken leveren slechtere teksten af dan schrijvers die in fasen werken”.
Verschillende fasen zijn onderdeel van het schrijfproces – van het bedenken van een onderwerp tot aan het schrijven van een conclusie. Dit betekent echter niet dat als je een onderwerp hebt bedacht deze fase volledig is afgesloten. Door je bijvoorbeeld verder in te lezen in een onderwerp, de actualiteiten te volgen of een eigen onderzoek uit te voeren, wordt een onderwerp en met name de kernboodschap van het stuk steeds concreter. De manier waarop je het onderwerp introduceert, zul je dan ook verder gaan aanscherpen. Schrijven is dus geen lineair proces. Blijf tussentijds je eerdere teksten lezen en zet ook alvast wat notities op papier die je gedachten structureren voor de volgende fasen.
Tot slot helpt een bepaald niveau van interesse in de activiteit schrijven om kritisch naar de eigen geschreven stukken te kijken en te zoeken naar de juiste schrijfstijl en structuur als onderdeel van het schrijfproces. Het schrijven wordt leuker als je een onderwerp kiest waar je ook meer over wil weten vanuit je eigen interesses.
Oost, Heinze (1995). Hoe schrijf ik een betere scriptie : een nieuwe methode voor het maken van scripties en andere teksten. Amsterdam: Contact.
Lees eerst de pagina ‘Basis voor goed schrijven‘ voordat je je verdiept in de ‘Wetenschappelijk schrijven‘